Siirry sisältöön

Suomen Lantakaasu Oy:n Lapinlahdelle suunnittelema biokaasulaitos sai ympäristöluvan – rakentaminen alkaa heti

Suomen Lantakaasu Oy:n uudelle biokaasua ja lannoitetta valmistavalle tuotantolaitokselle Lapinlahden Varpaisjärvelle on myönnetty ympäristölupa. Alueen kaavoituksen ja luvituksen valmistumisen myötä Suomen Lantakaasu on tehnyt positiivisen investointipäätöksen laitoksen rakentamisesta. Lapinlahdelle suunnitteilla oleva laitos on yksi Kiuruvedelle rakenteilla olevan teollisen kokoluokan keskitetyn nesteytetyn biokaasun tuotantolaitoksen niin sanotuista satelliittilaitoksista. Rakennustyöt Lapinlahdella alkavat suunnitellusti heti.

Lapinlahdelle rakennettavalla laitoksella tuotetaan biokaasua lannasta ja maatalouden sivuvirroista. Biokaasu jatkojalostetaan biometaaniksi. Satelliittilaitoksen tarkoitus on pitää biokaasun tuotantoon käytettävien maatalousjätteiden ja lannan kuljetusmatkat mahdollisimman lyhyinä.

Biometaanin tuotantolaitos tulee Porkkalan kylään, joka sijaitsee viidentoista kilometrin päässä Varpaisjärven keskustasta. Laitos on määrä ottaa käyttöön vuoden 2026 aikana. Laitoksessa tuotettu biometaani paineistetaan ja kuljetetaan nesteytettäväksi Suomen Lantakaasun Kiuruvedelle rakenteilla olevalle laitokselle, joka niin ikään otetaan käyttöön ensi vuonna. Lapinlahden laitos tuottaa noin 717 tonnia (10 GWh) biometaania vuodessa. Biokaasun lisäksi valmistusprosessissa syntyy orgaanista lannoitevalmistetta vuosittain 34 500 tonnia. Lannoite toimitetaan takaisin maatiloille.

Kiuruvedelle rakenteilla olevassa biokaasulaitoksessa on tarkoitus valmistaa Ylä-Savon nautatilojen lannasta sekä muista maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista uusiutuvaa nesteytettyä biokaasua.

”On hienoa, että pääsemme aloittamaan rakennustyöt nyt myös Lapinlahdella. Tässä vaiheessa satelliittilaitos pystyy ottamaan vastaan syötteitä noin 6–10 maatilalta. Alueella on potentiaalia enemmänkin ja suunnitelmana Lapinlahden satelliittilaitoksessa on sen laajentaminen myöhemmässä vaiheessa”, sanoo Suomen Lantakaasun toimitusjohtaja Leena Helminen

Syötesopimuksia on allekirjoitettu jo koko tarvittava lantamäärä. Maatalousjätettä voidaan noutaa kaikenkokoisilta ja eri tuotantosuuntien tiloilta laitoksen lähialueelta.

Osana Ylä-Savon kokonaisuutta suunnitteilla on myös kaksi muuta satelliittilaitosta, joiden ympäristölupaprosessi on vielä kesken. Suomen Lantakaasu Oy on Valion ja biometaaniyhtiö St1 Biokraftin omistama yhteisyritys. Ylä-Savon biokaasulaitoskokonaisuudelle on myönnetty 19,2 miljoonaa euroa NextGenerationEU-rahoitusta.